PLG Haberler

Değerli Okuyucumuz,

 

Yavaş yavaş soğuk havalar hüküm sürmeye başlarken içinizi ısıtacak bir başka yayınımızla karşınızdayız.

Bu sayımızda çözüm mühendisimiz Oğulcan Avcıoğlu tarafından kaleme alınan eklemeli imalat konulu yazımıza yer verdik.

10-13 Kasım’da İstanbul Fuar Merkezi’nde 6G-11 nolu stantta, Saha Expo’dayız ve tüm katılımcıları standımıza bekleriz. Ayrıca davetiye için de bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Keyifli okumalar.

LEAN MANUFACTURING

Dr. Edward’ın “It’s not necessary to change. Survival is not mandatory.” sözüne nazaran dünyada son dönemlerde yaşanan ekonomik krizler düşünüldüğünde, üretim yapan neredeyse tüm sektörler için israf edilen malzemenin getirdiği mali yükümlülükten kurtulmak bir zorunluluk haline geldi. Bu süreci en iyi şekilde yönetebilmek için yalın üretim, 6 Sigma, Kaizen vb. sürekli iyileştirme metodolojileri, günümüzde birçok sektörde üretici kuruluşlar tarafından uygulanıyor. Tabii ki bu gibi tekniklerin kesin çözüm olacağını söyleyemeyiz. Eğer üreticiyseniz ve şirketinizin her gün büyüterek ilerlemesini istiyorsanız bu metodolojiler sizin için anahtar olabilir.

Ürün Alırken Önemli Olan Faktörler

Bir ürün satın alacağınız zaman 3 şey için her zaman en iyisini istersiniz; kalite, termin ve tabii ki fiyat. Ürünün satışı için en önemli kriterler olan bu kavramları, olabilecek en optimum seviyeye getirmek ancak sürekli iyileştirme ile mümkün kılınabilir. Eskisi gibi binlerce stok tutmak veya günler içinde ihtiyaç duyduğunuz bir malzeme için 1 aydan başlayan teslim sürelerini beklemek artık günümüzde yalnızca zaman ve maliyet kaybı. Uzun lafın kısası her geçen gün üretim yapan tüm sektörler için istenmeyen maliyetler yaratıyor. Bu maliyetler fiyatlara yansıdığında ise orta ve uzun vadede üretici için pazarda kaçınılmaz bir kan kaybına neden oluyor.

Peki bu endüstriler eklemeli imalattan nasıl faydalanıyor?

Geleneksel yöntemlerin doğurduğu gereksiz maliyetlerden kaçınmak adına son yıllarda imalat teknolojilerinde yeni arayışlar başladı. Bu arayışların meyvelerinden biri de son yıllarda popülerliği gittikçe artan eklemeli imalat teknolojisi oldu. Bugün otomotiv sanayi, makine sanayi, protez ve ortez üreticileri vb. birçok farklı sektörde kullanılmaktadır. Aynı zamanda prototip ve son kullanıcı ürünlerde farklı eklemeli imalat yöntemlerinin kullanıldığını görebiliyoruz.

Farklı birkaç parçadan oluşan ve enjeksiyon kalıplama yöntemi ile üretilen bir montaj grubunu düşünün. Ayrıca aynı görevi yerine getirebilecek kabiliyette tek parça halinde kalıba ihtiyaç duymadan üretebildiğinizi hayal edin. Böylece bu elemanların her birinin farklı araç ve gereçlerle üretiminden doğan maliyetlerinden kurtulabilmek mümkün olurdu. Ayrıca, kalıp kullanmayacağınız için kalıp masrafından da tasarruf edebilirdiniz. Parçayı üretmek için kalıp üretimini beklemek zorunda olduğunuzu da düşünürsek zaman kazanmış da olurdunuz.

Ürün Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Daha basit bir örnek olarak otomobilinizi düşünün. Örneğin: otomobilinizdeki herhangi bir parçanın dokusunun, renginin, üzerindeki desenlerin sadece size ait olduğunu ve bir servet ödemek zorunda kalmadan isteğinize özel olarak imal edildiğini. Bu hepimizin isteyeceği bir şey olurdu değil mi?

Endüstriyüel İmalat Örnekleri
Endüstriyüel İmalat Örnekleri

Neden Hp Multi-Jet Fusion?

HP Multi-Jet Fusion teknolojisi kendine has özellikleriyle aslında hayal gibi gözüken uygulamaları hayata geçirebilen teknolojidir. Kendine has özellikleri ile bugün birçok firma ve sektör tarafından Ar-Ge, Ür-Ge ve az adetli seri imalat süreçlerinde etkinliğini kanıtlamış bir teknoloji olarak güvenle kullanılmaktadır. Rakip teknolojilere göre HP MJF teknolojisini güvenilir ve tercih edilir kılan en önemli özellikler;

  • Üretilen modellerde izotropiyi sağlaması,
  • Rakip teknolojilere göre en düşük birim hacim maliyetine sahip olması,
  • İstenilen adette ürünü diğer teknolojilere kıyasla en kısa sürede üretebilmesidir.

HP MJF teknolojisi çalışma prensibini özetlemek gerekirse;

  • Toz halindeki polimer malzeme tablaya belirli bir katman kalınlığında serilir.
  • Bu tozun üzerine ink-jet baskı kafaları ile yapıştırıcı ve ayırıcı sıvılar (fusing agent ve detailing agent) püskürtülür.
  • Isıtıcı lambalar yardımıyla kızılötesi ışınlar verilerek yapıştırıcı sıvının bulunduğu bölgelerin kürlenmesi ve katmanın oluşması sağlanır.
Neden HP Multijet
Siz de MJF teknolojisini kullanarak maliyetlerinizi düşürebilir, daha sürdürülebilir ve daha ekonomik bir üretim sürecine ulaşabilirsiniz. Bu aşamada geriye yapmanız gereken tek bir şey kalıyor, o da en doğru çözüme ulaşmak için bizimle iletişime geçmek.😊

PLG Haber Kasım’a kısa not

Hollywood ‘ta NFT Sanat Galerisi

The Dream Hollywood otel, lobisinde bir NFT sanat galerisi açtı. NFT’lerin nasıl alınıp satılacağına ilişkin bilgiler ortalama bir tüketici için hala çok yabancı olsa da, bazı sanat meraklıları bu ileri görüşlü platformun, yeni sanatçılara sanat dünyasına girme şansı vererek, sonunda sanat dünyasında daha fazla erişilebilirlik sunabileceğine inanıyor.

Hollywood NFT Galerisi
Hollywood NFT Galerisi

Kaynakça: Insider

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir