Oyunlar ve Teknoloji
Oyunlar ve Teknoloji; günümüzde en fazla konuşulan konular arasında. Yetişkinlere göre her ne kadar bilgisayar oyunları kişisel gelişime fayda sağlamayan ürünler olarak görülse de oyun otoriteleri strateji geliştirme konusunda faydalı olduğunu savunuyor.
Günümüzde internette popüler hale gelen oyunların oyuncu kitlelerine baktığımızda; onların gerçekten yetişkin olduklarını anlıyoruz. Yoksa bilgisayar oyunları artık çocuklar için değil mi?
Oyuncuların İsteklerini Karşılamak Pek Kolay Değil
Bilgisayar oyunlarına artan ilgi ve istek, oyun üreticilerini ve bilgisayar donanımı şirketlerini, kendilerini geliştirmeye zorlamıştır. Bu, oyuncuların her oyunun bir öncekinden daha iyi olmasını istediği bir şey. Ancak bunun oyun şirketi üzerinde çok fazla baskı yaratacağını tahmin etmemiz gerekiyor. Aynı zamanda donanımsal / fiziksel olarak da birçok sorunla da karşılaşmaya sebebiyet veriyor. Madalyonun diğer yüzünde oyuncuların yaşadıkları problemler ise yüksek PING, LAG, FPS-DROP, çok nadir de olsa oyun bugları, annelerden gelen çöp attırma arzusu 🙂 olarak öne çıkıyor.
Oyun ne kadar çok içeriğe sahipse, oyunun görüntü ve ses kalitesinin yüksek olması da o kadar önemlidir. Oyun meraklıları uzun süre ekran başında kalma sürelerini daha keyifli hale getirmeyi de istiyor. Bu tatmini sağlamak için çeşitli oyun donanımı ve platformları kullanılabiliyor. . Aynı şekilde, oyun geliştiricilerin daha kaliteli oyunlar yaratması için daha üretken bir çalışma ortamına olan ihtiyaç giderek artıyor.
Yüksek çözünürlüklü grafiklere ve yüksek yenileme hızlarına (FPS) olan talep, oyun ve oyuncu dünyasında mükemmel tercihi yapma noktasında gamerları önemli ölçüde etkiliyor. Üstelik bu teknolojiler yalnızca E-spor için değil günümüzde değişen tüketici alışkanlıklarının teknoloji entegrasyonu konusunda yön verdiği televizyonlarda, telefon ekranlarında ve yeni kameralarda da kullanılıyor.. Diğer bir deyişle, gelişen teknolojinin hayatımızın her alanına etki etmesiyle oyuncular temas ettikleri her alanda aynı deneyimi yaşamak istiyorlar.
Teknolojinin hızlı evrimi birçok konuda oyun sektörüne de olumlu yönden yansıyor. Örnek vermek gerekirse; E-Spor finalinde League Of Legends oyununda Riot Games ekibinin yaptığı inanılmaz birkaç tane açılış töreni bulunmakta. 12D; oyun karakterlerini sahne showunda adeta ete kemiğe bürünmüş, oldukça gerçekçi hologramlar haline getiriyor.
Teknolojinin bu denli gelişmesi bazı oyun mantıklarını da aşarak yeni bir çağa adım atmamızı sağladı. VR Teknolojisi ile gelişen bir oyunda bulunduğunuzu farz edin siz ne hareket yaparsanız sizin karakteriniz de aynı hareketleri yapıyor inanılmaz değil mi?
Elektronik Spor
Elektronik spora olan ilgi şu aralar bir hayli arttı. Hatta neredeyse eminiz ki; her bir gamer mutlaka aklına bir kere E-Sporcu olmayı getirmiştir. Gerek pandemi süreci, gerek teknolojinin ilerlemesi ile kurumların da Elektronik Spor ile uğraşan takımlara maddi ve manevi destek vermesi Elektronik Sporu popüler bir seviyeye taşıdı.
Günümüz oyunlarından bir anekdot vermek isterim. League of Legends gibi MMORPG oyunlar olsun ya da FPS oyunları olsun, E-Spor takımlarının kullandığı silahlar veya oyun karakterleri metayı belirlemektedir. Metaya göre de oyun geliştiricileri karakterleri / silahları ona göre nerf, buff veya rework getirmektedir. Kendi elonuzu veya rankınızı geliştirmek istiyorsanız mutlaka E-Spor müsabakalarını izlemelisiniz.
Oyunlar Teknoloji ve Gündelik Yaşantımız
Daha profesyonel bir hayata örnek olarak; diyelim ki iş yerinde bir çalışansınız ama ofis ortamından ziyade remote çalışıyorsunuz. Toplantı katılımcıları, kullandıkları 3D gözlük ve vücut aksesuarları ile donatılmış sanal bir toplantı odasına geçebilir. Herkes o odada birbirinin sanal görüntüsünü bir film sahnesi gibi görebilir. Bunun ne kadar olası olabildiğini bilmiyoruz ama evde ve konferans odasında kanepede oturduğunuzu hayal edin. Bir masa, sandalyeler ve katılımcılar ile bu oda, toplantıya odaklanmanızı ve gerektiğinde sunum yapmanızı sağlar. Hatta ve hatta 3D Tarayıcılarımızın kompanentlerinden olan VR teknolojisi ile taranan datayı 3 boyutlu bir şekilde görmeniz bile mümkün. Yakın zamanda facebook çalışanları için bu ortamı yaratmak üzerine çalıştığı bir demo da yayınladı. Dolayısıyla firmaların bu konuda adım attığını da söyleyebiliriz.
Diğer bir örnek ise; bilgisayar kontrollü üretim teknolojisini kullanan otomobil üreticilerinin sanal ortamlarda üretilen araçları ve malzemeleri inceleyebilmeleri ve süreçleri gerçekleştirebilmeleridir. Sanal gerçeklik yalnızca üretim alanında değil doğru bilgisayar oyunda kullanıldığında oyuncu, çeşitli durumlarda arabasının nasıl göründüğünü gözlemleyebilir.
Sanal bir eve ne dersiniz? Çeşitli simülasyon oyunlarının geliştirdiği teknolojiyi kullanarak sanal dairenize götürmek istediğiniz eşyaları denemek için fırsatlar bulabilirsiniz. Ayrıca, bu teknolojiler eğitim amaçlı kullanıma yönelikte geliştirilmektedir. Sanal golf oyunları ve spor aktiviteleri ile ev ortamınızda sevdiğiniz spor aktivitelerine katılabilirsiniz. Tüm bu teknolojilerle geliştirilen hızlı bilgisayarlar, işletim sistemleri, ekran kartları ve bellek yapıları, donanım üreticilerinin mevcut ve gelecekteki hedefleridir. Teknolojinin hem oyuncuları hem de teknoloji meraklılarını mutlu etme çabaları, hayatı kolaylaştırmak için farklı yaklaşımlarla sorun çözümlerinde ihtiyacımızı karşılıyor.
Kaynak:TechCrunch viewsonic
Eylül 2021
Poligon Mühendislik - Olgun ORHAN
Bilgi İşlem Sorumlusu